تمام شاخهها، گرایشها و رشتهها از کامپیوتر برای تسهیل کارهای خود بهره میبرند. برای این منظور، نرمافزارهای مختلفی تولید شده است. برای نمونه، در علم شیمی میتوان CrystalMaker را نام برد. در علم طراحی میتوان از AutoCAD یاد کرد. نرمافزار شناخته شدۀ ADAMS را نیز نیابد از قلم انداخت.
صنعت ترجمه نیز از قافله عقب نمانده است و برای تسهیل کار مترجم نرمافزارهای بسیاری را طراحی و تولید کرده است. به این نرمافزارها CAT Tool گفته میشود. (همانطور که در انتها اشاره خواهد شد، این ابزارها هیچ ارتباطی با ترجمۀ ماشینی ندارند.)
ابزارهای کمکمترجم اشکال گوناگونی دارند. برای نمونه، افزونههایی که اشتباهات ویرایشی و نگارشی متن را اصلاح میکنند میتوانند نوعی CAT tool باشند. علاوه بر آن، کورپسها و دیکشنریهای آنلاین را نیز شاید بتوان در این دسته جای داد. نوع دیگری از CAT toolها با نام حافظۀ ترجمه (Translation Memory) شناخته میشوند. در واقع، زمانی که صحبت از CAT Tools میشود عمدتاً منظور «حافظۀ ترجمه» است. در این مقاله نیز، منظور از CAT Tool «حافظۀ ترجمه» است. دلیل اینکه به این ابزارها حافظۀ ترجمه (TM) گفته میشود توضیح داده میشود.
تعداد این ابزارها بسیار زیاد است. اس دی ال ترادوس و Memo Q صرفاً نام دو مورد از این نرمافزارهاست. استفاده از این ابزارها برای مترجمان اجتنابناپذیر است، زیرا، علاوه بر ارائۀ مزایای بیشمار، عدم استفاده از آنها به معنای عقبماندگی در صنعت ترجمه است.
توضیحی مختصر دربارۀ مکانیسم کار ابزارهای کمک مترجم:
ابتدا باید فایل خود را در اختیار این ابزارها قرار دهیم. فرض میکنیم فایل Word زیر را در اختیار داریم و میخواهیم محتویات آن را ترجمه کنیم.
وظیفۀ نرمافزار این است که جملهها را درون کادرهایی که به آن segment گفته میشود قرار دهد (شکل 1). در شکل زیرچند segment تشکیل شده است، و ترجمه هر کدام از جملهها باید روبروی آنها درج شود. هر segment نمایندۀ یک جمله است.
در مرحلۀ بعد، مترجم میتواند ترجمۀ هر کدام از جملهها را در segmentهای بالا درج کند (شکل 2).
در عکس بالا، روبروی هر segment ترجمۀ آن درج شده است. همانطور که مشاهده میشود. نرمافزار زیر اشتباهات املایی خط قرمز کشیده است.
در انتها، میتوان از پروژۀ ترجمه شده یک خروجی تهیه کرد (World, Power Point, HTML,...). شکل زیر خروجی تهیهشده بوسیلۀ نرمافزار را نشان میدهد. همانطور که مشاهده میشود، فرمت فایل ترجمه شده دقیقاً مشابه با فرمت فایل مبدأ است.
همانطور که دیدیم، در این ابزارها ترجمه توسط انسان انجام میشود. در این شیوه، تمام جملهها و ترجمۀ آنها در حافظۀ نرمافزار ذخیره میشوند و اگر در آینده (دور یا نزدیک) به جملهای مشابه برخوردیم، خود نرمافزار به شکل اتوماتیک جمله یا عبارت را برای ما ترجمه میکند. به این ترتیب، از دوبارهکاری اجتناب میشود. به همین دلیل به ابزارهایی مانند SDL Trados و MemoQ "حافظۀ ترجمه" گفته میشود.
چرا از ابزارهای پشتیبان مترجم (CAT Tools) استفاده کنیم؟
1. در بازۀ زمانی کوتاهتر کار بیشتری انجام میشود.
به عنوان نمونه، اگر پروژۀ شما تعداد زیادی جملۀ تکراری، عنوان تکراری، عدد، تاریخ، آدرس سایت، و غیره داشته باشد، نرمافزار به صورت اتوماتیک آنها را تایپ یا ترجمه میکند (به این عمل Insert کردن گفته میشود). بنابراین، همانطور که اشاره شد، در وقت و انرژی صرفهجویی میشود.
2. ویرایش کردن جملات آسانتر است.
در این نرمافزارها، همانطور که در شکل دیده میشود، ترجمۀ هر جمله در کادر روبروی آن درج میشود. یعنی، جملۀ مبدا و مقصد در کنار هم قرار دارند. بدین ترتیب، ترجمۀ هیچ جملهای از قلم نمیافتد (یکی از مشکلات همیشگی کارهای ترجمه شده). اگر مترجم متوجه ترجمه نشدن جمله نشود، خود نرمافزار به وی اخطار میدهد. علاوه بر این، زمانی که جملۀ مبدا و مقصد روبروی هم هستند، ویرایش و بازخوانی آنها کمدردسرتر است و وقت و انرژی کمتری نیاز دارد.
3. نیازی به ویرایش جداول و عکسها نیست.
اگر کیفیت فایل مبدا مناسب باشد، نرمافزار به شکل اتوماتیک محتویات جداول و عکسها را در segmentهای مجزا در اختیار شما قرار میدهد. تنها کاری که مترجم انجام میدهد، ترجمۀ آنهاست. خود نرمافزار طراحی مجدد و ویرایش جداول، عکسها، و نمودارها را برعهده میگیرد.
4. جستجو کردن خودکار آرشیو مترجم.
معمولاً هنگام ترجمه به جملهها و عباراتی برمیخوریم که قبلاً، در پروژههای گذشته، آنها را ترجمه کردهایم. در این مواقع، باید آرشیو خود را جستجو کنیم تا جمله یا عبارت مورد نظر را، به همراه ترجمۀ آن، پیدا کنیم. این کار عملی زمانبر است. با وجود این، زمانی که از این نرمافزارها استفاده میکنیم، نرمافزار به شکل خودکار آرشیو ما را زیر و رو میکند و اگر جملۀ مورد نظر و ترجمۀ آن در آرشیو ما موجود باشد، ترجمۀ جمله را در کسری از ثانیه اختیار ما قرار میدهد.
5. حفظ کردن فرمت فایل مبدا.
برخی از این نرمافزارها فرمت فایل مبدا را به خاطر میسپرند (فونتها، بولد بودن جملات، فاصلۀ خطوط تا حاشیهها، پاراگرافبندی، محل قرارگیری جداول، شکلها، و نمودارها، و ...). پس از اتمام ترجمه، چنانچه از ترجمه خروجی تهیه کنیم، فرمت فایل مقصد دقیقاً مشابه فرمت فایل مبدا خواهد شد.
6. کار گروهی بر روی یک پروژۀ واحد سادهتر خواهد شد.
برخی اوقات دهها نفر باید بر روی یک پروژۀ واحد کار کنند. مدیریت، ترجمه، ویرایش، بازخوانی، و کنترل کیفیت این پروژهها کاری بسیار مشکل است. با کمک این نرمافزارها، کار بر روی پروژههای بزرگ تا حدی باورنکردنی تسهیل میشود.
7. پیدا کردن وجههای بینالمللی.
در صنعت بینالمللی ترجمه، فردی که با این نرمافزارها آشنایی نداشته باشد مترجم به حساب نمیآید. بنابراین اگر از این فنآوری استفاده نمیکنیم، معنایش این است که مترجم نیستیم.
آیا CAT Tools همان ترجمۀ ماشینی (Machine Translation) است؟
چه افرادی از Translation Memory بهره میبرند؟
تمام مترجمان (مترجمین اخبار، متون علمی، مقالات، و ...)، ویراستاران، مدیران پروژه و اعضای کنترل کیفیت در شرکتهای ارائهدهندۀ سرویس ترجمه میتوانند از این ابزارها بهرهمند شوند. روزنامهها، مجلات، شرکتهایی که به شکل روزمره درگیر فرایند ترجمه هستند، مدیران وبسایتها و وبلاگها و حتی افرادی که تفریحی به کار ترجمه مشغولند میتوانند از TM استفاده کنند.
CAT Tool از چه فایلهایی پشتیبانی میکند؟
ورودی این ابزارها میتواند فرمتهای مختلف داشته باشد. فایلهای HTML، فایلهای مجموعۀ آفیس، و فایلهای PDF (در صورت کیفیت نوشتاری مناسب). طبیعتاً عکسها یا فایلهای اسکنشده را نمیتوان به عنوان ورودی به این ابزارها داد.
سلام.
آیا امکان یادگیری این ترادوس در ایران وجود دارد.
با تشکر.
در ایران هم امکان یادگیری کار با این ابزار وجود دارد.
سوال بعدی
برای آموزش نرمافزار SDL Trados 2011 باید از کجا شروع کرد.
در حال حاضر همه از ورژن SDL 2014 استفاده می کنند و 2011 کم کاربرد است یا کلا کاربردی ندارد. البته ورژن 2015 هم به تازگی وارد صنعت ترجمه شده است.
جزوه ورژن 2011 در "انجمن مجازی مترجمان" قابل تهیه است (http://itcanet.ir/index.php/services/article-translation/item/27-sdl-trados)
کلاس های حضوری را با جستجوی اینترنتی می توان پیدا کرد.
همچنین اگر ورژن 2014 را نصب کردید می توانید با مراجعه به لینک زیر آموزشش را به شکل مقدماتی دریافت کنید.
(http://signsandsymptomsoftranslation.com/2014/01/01/first_file/)
با احترام
با سلام و سپاس از ارسال مطلب ارزنده تان درباره ی ترادوس، بنده مشکل در دانلود این نرم افزار دارم، آیا ممکنست مرا راهنمایی کنید.
می خواستم به ایمیلتان ارسال کنم اما نشد. فکر کنم اگر به آدرس زیر مراجعه کنید بتوانید راهنمایی دریافت کنید
http://itia.ir/farsi/index.php/component/content/article?layout=edit&id=196